Tuesday, 28 April 2015

Temuduga IPG : Sejarah 2015




Assalamualaikum WBT.


   Alhamdulillah, tamat sudah interview (iv) dekat IPG Lipis tadi, meh sini kome nak ceghita ya. Dema baca elok-elok. Ini 1st time kena temuduga ni ha.

   Saya datang dari Kuantan, jauhhhhhhh weh dari Lipis tu, jadi saya dan keluarga bertolak sehari awal dan tidur di Hotel Jelai. Bangun subuh, siap-siap terus nak ke IPG Lipis tu. Saya cuba mind set dalam kepala, "RILEKS JIHA, RILEKS. JANGAN GELABAH, JANGAN NERVOUS."


   Pukul 8 pagi, ada taklimat tapi sebab mak abah ajak bersarapan, singgah lah kejap dekat warung tepi jalan. Makan nasi lemak, cehhh, padahal ada taklimat pukul 8. Sedap-sedap makan nasi lemak, tengok jam tak silap pukul 7.30 pagi dah. Itu baru letak nasi atas meja, tak makan lagi, tak hirup teh susu panas lagi. Rileks je gayenyer weh~ Banyak lori lalu-lalang, agak sibuk jugak jalan pagi-pagi di Lipis, dengan budak-budak nak pergi sekolah lagi. Sampai saja di sana, terus pergi ke dewan kuliyyah, saya pun tak pasti apa nama tempat tu. Jadi, masuk-masuk terus dengar sepatah dua kata daripada Ketua Panel Penemuduga dan juga Ketua Temuduga IPG Lipis. Habis taklimat, semua bergerak ke bilik masing-masing.


   Jujur cakap, saya tak cuak sangat, bukan nak eksyen ke apa, tapi macam, "Okay rileks, cool, interviewers manusia jugak, InshaAllah, urusan dipermudahkan." Ayat pujuk diri sendiri. Kita tak boleh nervous sangat, nervous memang ada tapi itu sememangnya membantu sedikit sebanyak persediaan kita juga lah. 


   Okay, seterusnya, sebelum sesi interview (iv) bermula, para penemuduga akan suruh kita check fail semula, susun betul-betul. PASTIKAN SEMUA SIJIL YANG DAH DIFOTOSTAT ITU DISAHKAN. Faham? Sahkan lah dengan pengetua ke, guru besar ke. Nanti tak pasal-pasal sibuk pulak nak cari pegawai IPG nak sahkan salinan sijil kita. Salinan sijil letak dalam satu sampul surat.

   Saya ditemuduga pada sesi 1, maksudnya KUMPULAN PERTAMA YANG DITEMUDUGA! Sis cuba rileks tapi hakikatnya, luaran tampak cool, bila bercakap suara terketar-ketar. Kalau macam sis, sis dapat subjek Sejarah. Jadi, penemuduga itu juga pensyarah Sejarah. Penemuduga ada 2 orang. 




   1. Kami disuruh memperkenalkan diri dalam English wow bravo! 

   2. Kami dipertontonkan video, macam kumpulan saya; video tentang seorang ibu yang mendapat tahu bahawa anaknya berkawan dengan gangster. Bincangkan.

3. Kami disuruh membuat perbincangan (sebenarnya panel nak mendengar kita melontarkan idea saja, jadi lontarkanlah saja apa-apa yang anda rasa, asalkan bercakap! Jangan tak bercakap pula.)

4. Kemudian, kami ditanya tentang soalan berkaitan dengan course kami iaitu SEJARAH. Kami ditanya tentang sukatan Sejarah sekolah rendah, asal usul sejarah tempat tinggal kami, kelebihan kami dsb. Banyak jugak soalan, hampir sejam lebih juga bertemuduga, phewww~


   Tak ada sesi individu, berkumpulan saja tapi saya rasa masa iv tadi best santai saja, tak terlalu stress, tak terlalu berat, kena yakin walaupun beberapa kali 'dibelasah' oleh penemuduga, nak rasa malu, itu cerita lain, asalkan bercakap. Penemuduga suruh saya yang tak pernah-penah bercerita depan orang ramai, disuruh bercerita; bedal saja asalkan yakin! Suara memang terketar-ketar tapi redah saja. Redah memang redah, tapi redah berilmu sikit, cerita lah pasal Hang Tuah, Hang Jebat, fuh... Di samping itu, panel ada bertanya tentang bahasa tambahan, macam ada belajar Arab ke, Jepun ke, so, cakap sikit-sikit je lah. Suara kena kuat masa bercakap, kalau tak panel mungkin akan ulang, "Kuat sikit cakap tu." Semasa bercakap biar terbit senyuman di bibir cehhh... 

   Alhamdulillah, selesai temuduga. Yakinlah, setiap apa yang kita dapat, itu semua perancangan Allah yang terbaik bagi kita. Dapat atau tidak, semuanya ada manfaat untuk kita. InshaAllah.



Thursday, 9 April 2015

Dekstop Icons Changed to Media Player Icon


Assalamualaikum WBT.

   Jyeah, bersua kita sekali lagi cehhhhhh :D Petang yang indah dan redup-redup ni, ada satu kejadian yang mendebarkan jantung dan cuba membuatkan organ-organ dalaman aku mengalirkan darah dengan laju sekali ! 




   Apa yang anda rasa jika dekstop icons laptop anda semuanya berubah? Semua berubah menjadi icon Media Player!


   Serius, perasaan tak boleh nak diungkapkan dah. Aku agak terkejut dengan apa yang dah terjadi tadi, sangat mendebarkan ! Punyalah semangat aku cari jalan penyelesaian dekat internet yang berinformasi ni, macam-macam cara dah aku guna, download itu download ini, download macam-macam cara ! Sedang-sedang aku mencari jalan penyelesaian, rupanya orang lain pun pernah ada masalah macam ni, jadi, kalau sampaikan hampir ramai orang dari luar negara pun menghadapi masalah ini, mesti ada jalan penyelesaiannya, kan ? [ aku cuba positif ]

   Malangnya, semua cara yang aku guna tak menjadi. Macam-macam cara aku ikut. Memang tak menjadi, masalah apa aku pun tak tahu. Memang rumit! Melilau mata aku ni tekan perkataan yang aku sendiri tak pernah dengar, macam "mmc, regedit......." . Haaa punyalah bijak orang yang cipta segala komponen laptop nih, macam-macam keywords dia guna, jadi aku sebagai 'pemangsa' yang terkena daripada masalah yang baru aku dapat, jadi, terketar-ketarlah  mencari jalan penyelesaian. 


   PENYELESAIAN?


   Haaaaa, akhirnya, aku terbaca salah satu penyelesaian, dekat laman web Microsoft, dia tulis, "System Restore". Lepas tu, ada lah dia cakap kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku. So, aku cuba.


"Start" | "Control Panel" | taip dekat kotak Search "Recovery" | klik "Restore your computer or reinstall Windows" | klik "Advanced Recovery Methods" | klik "Reinstall Windows" 


   PERHATIAN ! Diingatkan agar anda membaca dahulu setiap arahan yang dikeluarkan. Penting, sebab takut kalau tiba-tiba dokumen hilang atau kesan lain. Akhirnya, aku tersenyum (cehhhh...) Berdebar tau. Dalam kepala aku asyik terfikir, "Kena hantar kedai lappy ni..." Akhirnya, jumpa juga jalan ! Alhamdulillah  *senyum lebar*