Posts

Showing posts from May, 2015

Buat Apa Selepas SPM?

Image
Jyeah! Topik yang agak cliche mungkin. Walaupun begitu, boleh dikatakan penting jugak sebenarnya kerana selepas SPM, bukanlah satu fasa untuk bermain-main lagi. Maksud aku, betul-betul selepas SPM iaitu waktu selepas dapat result dan sebelum sambung belajar.



"Lepas SPM nak kerja lah."
"Lepas SPM nak bercuti."
"Nak qada' tidur sepuas-puasnya!!!"

   Antara dialog yang selalu dilontarkan, tapi tahu tak tempoh nak sambung belajar tu 6 BULAN? Lama tu. Kalau nak kerja, okay, pergi lah, tapi ada 'kerja rumah' yang kita kena buat melainkan awak tu top student, ada rezeki lain, awak dah sambung belajar bermula pada bulan Januari ke, Februari ke.

Apa kerja rumah tu?


   Selepas SPM, bukanlah fasa untuk mak abah kita yang pilih tempat kita belajar, bukanlah mereka yang sibuk-sibuk untuk kita (mungkin mereka akan terlibat sekali tapi erm, fasa ini sangat penting untuk kita sendiri pun ambil berat). Kita yang kena bertindak sendiri. Selepas SPM, banyak soalan yan…