Posts

Showing posts from 2017

Backpackers Trip to Hohhot, Inner Mongolia

Image
Day 1: 呼和浩特欢迎我们


Tiket: beli dekat app Ctrip. Kalau nak beli sini, tips untuk dapat harga yang betul-betul sama harga yang kita usha dekat laman web dia adalah dengansign up sebagai ahli Ctrip. Kalau tak, adalah caj lebih sikit. Ada banyak laman web untuk beli tiket-tiket kereta api, kapal terbang, boleh lah nak try, China kan, mesti banyak aplikasi. Contohnya macam Qunar, E-long etc.

 Hari kejadian, kami pergi stesen kereta api, tunjuk invoice bayaran dekat kaunter (tunjuk invoice dalam handphone, bagi je phone dekat abang kaunter) dan tunggu train. Kami naik kereta api di 北京西站 (Beijing West Railway Station). 
Penginapan: Kami book hotel siap-siap di Beijing terlebih dahulu dengan menggunakan app WeChat! Wah, sangat berguna, bukan? Satu malam, seorang spent lebih kurang 66 yuan. 





Kereta api: Fuh, kami beli jenis seat biasa ataupun dalam bahasa Cina ialah 硬座。Tempat duduk macam tempat duduk bas balik kampung dekat Malaysia. Boleh pilih banyak jenis, contohnya nak yang tempat berkatil ke, be…

Ramadan 2.0 di Beijing

Image
 Ramadhan tiba, marhaban ya Ramadhan, marhaban ya Ramadhan~ 
   Alhamdulillah, Ramadhan tiba lagi, Allah bagi nikmat untuk kita berpuasa, dapat berjumpa sekali lagi dengan bulan Ramadhan, yang penuh keberkatan. Hari ini sudah pun menjangkau 9 Ramadhan, ha sampai bulan Ramadhan terus ingat kalendar Hijrah #deep


   Semestinya, setiap kali Ramadhan tiba, pasti ada terlintas niat di hati masing-masing. Ada yang nak khatam Quran, ada yang nak menghafal Quran, ada yang nak bangun malam, ada yang nak istiqamah bersedeqah. Perbanyakkanlah niat, jitukan semangat, terus-menerus berdoa kepada Allah kerana kita sendiri tidak tahu bila waktunya Allah memakbulkan doa-doa kita, jadi teruskan meletakkan sepenuh pengharapan kepada Allah. InshaAllah.


   Jadi, apa cerita Ramadhan kali ini? Sekadar perkongsian bersama, perjalanan Ramadhan di bumi Beijing ini. Alhamdulillah, kali ini merupakan kali kedua saya berpuasa di bumi Beijing. Kami bersahur seawal jam 2:30 pagi sebab subuh dah mula pukul 3 pagi. Kemu…

Pujuk Ku Pujuk

Image
Benar, nilai holistik semakin terhambat dek hedonisme yang datang menjajah pemikiran setiap manusia dinihari. Bukannya aku menyalahkan barat semata, bukannya aku menuding jari terhadap pihak sana yang menyebabkan kecelaruan antara kita, aku cuma mahu menemukan jalan keluar sahaja. Jalan keluar daripada permasalahan ini.    Benar, diri ini juga tidak terkecuali. Segala titik jahiliah itu seakan-akan dianggap perkara biasa, tiada salahnya, tidak ada dosanya, tiada cacat celanya. Biarpun ada yang datang menegur, terus mulut mengatakan "itu tak salah", "ini memang dah biasa buat", "lantak aku lah." Datangnya yang menegur, hadirnya nasihat halus, semua tidak menjadi.    Benar, tahapan kesabaran diri benar-benar teruji. Mahu menyaksikan hasil di hadapan mata dengan secepatnya, mahu cahaya itu terpancar terus dari langit untuk mengubah manusia tetapi tanpa sabar, ranaplah segala ketelusan jiwa murni yang awalnya punya niat baik untuk menyaksikan perubahan.    Be…

Yuyuantan Park: Beijing Spring 2017

Image
Bermula semester baru kali ini, semester kedua tahun pertama, aku merasakan masa begitu pantas berlalu. Manakan tidak, terasa baru sahaja mendarat di bumi Tembok Besar ini pada tahun 2015, pejam celik pejam celik sudah pun tahun 2017.


   Apa lainnya kali ini? 


   Jika mahu diulas tentang sesi pembelajaran; sudah tentu semakin meningkat tahapnya. Sebagai contoh, kalau dulu hanya bermula dengan sekadar belajar dua subjek, kini sudah menjangkau lima subjek dan lebih. Bukan hanya belajar sahaja, setiap minggu kami juga perlu rasa pengalaman mengajar rakan-rakan sekelas sebagai latihan untuk menjadi seorang guru kelak. Usai mengajar, setiap kekurangan kami akan diperbaiki, diperbetulkan serta ditambah baik oleh para pensyarah kami. Yang pasti, kami mengajar dalam bahasa Mandarin. 


   Selain daripada pembelajaran, kehidupan seharian di bumi Beijing juga semakin hari semakin nampak perbezaannya. Semakin banyak pembangunan di bumi Beijing, bangunan dirobohkan untuk membina bangunan yang lebih…

Cara Daftar Maybank2u

Image
Sebelum ni saya posted entry tentang menguruskan urusan di Tabung Haji, JPN dan JPJ klik di sini. Semalam ada pasar tani dekat depan UTC, alang-alang kome pun pergi lah ke Tabung Haji. Peh, kome nunggu dari 8:44 pagi sampailah pukul 9:30 pagi. Orang memang ramai dekat Tabung Haji tu ha. Siap saja urusan dekat situ, terus turun bawah pergi dekat emak.


   Sekarang nak cerita lain, tentang cara-cara sign up Maybank2u. Mudah saja, InshaAllah. Mula-mula, kita kena ada nombor telefon. Ha ini memang pasti ada lah kan? Jadi, pastikan nombor telefon kita yang kita daftar buat akaun Maybank adalah yang kita guna sekarang. Faham? Macam saya, disebabkan saya tukar nombor telefon baru, saya kena ubah semula nombor telefon di akaun Maybank. Ha, bagaimana? Caranya ialah pergi ke ATM Maybank, tekan pada pilihan Maybank2u, kemudian tekan pada nombor telefon. Selepas itu, masukkan nombor telefon anda yang anda pakai sekarang. Mudah. Selesai.


   Kemudian, balik rumah buatlah Maybank2u. 

1. Caranya iala…

Renew IC, Lesen di UTC Kuantan

Image
Assalamualaikum WBT. 

 Okay, nak cerita lah harini pergi UTC Kuantan atas beberapa urusan. Ceh, ayat, macam drama Melayu set-set orang bisnes. Okay, straight to the main story lah, ada beberapa cerita yang saya nak kongsi.


   Biasalah kan, kalau nak buat apa-apa urusan macam pergi bank ke, buat IC ke, renew passport ke, bayar bil ke, apa-apalah urusan mesti pergi awal pagi, kan? Mesti punyalah, kalau tidak, orang mesti ramai. Macam kisah sis harini, mula-mula nak ke Tabung Haji di UTC Kuantan (tingkat 2). Masalahnya, sis sampai pukul 12 tengah hari, giler engko orang menunggu sampai di luar ruang pejabat Tabung Haji! Mak aih, lama nak tunggu. Jadi, tak jadilah sis nak masuk, sebab urusan tak ada lah terburu-buru sangat. Dulu sis pergi Tabung Haji di UTC Kuantan pukul 8:30 pagi ha. Tak silap, pejabat tak buka lagi waktu tu, alah, tunggu sekejap je, lepas tu buka dah ha. Bukan saya saja yang datang awal, ada juga beberapa orang yang lain turut menunggu sebelum waktu pejabat dibuka. Ha…