Sunday, 9 April 2017

Yuyuantan Park: Beijing Spring 2017


Cherry blossoms (sakura)


   Bermula semester baru kali ini, semester kedua tahun pertama, aku merasakan masa begitu pantas berlalu. Manakan tidak, terasa baru sahaja mendarat di bumi Tembok Besar ini pada tahun 2015, pejam celik pejam celik sudah pun tahun 2017.


   Apa lainnya kali ini? 


   Jika mahu diulas tentang sesi pembelajaran; sudah tentu semakin meningkat tahapnya. Sebagai contoh, kalau dulu hanya bermula dengan sekadar belajar dua subjek, kini sudah menjangkau lima subjek dan lebih. Bukan hanya belajar sahaja, setiap minggu kami juga perlu rasa pengalaman mengajar rakan-rakan sekelas sebagai latihan untuk menjadi seorang guru kelak. Usai mengajar, setiap kekurangan kami akan diperbaiki, diperbetulkan serta ditambah baik oleh para pensyarah kami. Yang pasti, kami mengajar dalam bahasa Mandarin. 


   Selain daripada pembelajaran, kehidupan seharian di bumi Beijing juga semakin hari semakin nampak perbezaannya. Semakin banyak pembangunan di bumi Beijing, bangunan dirobohkan untuk membina bangunan yang lebih gah, jalan raya semakin sesak dengan kenderaan serta kini basikal dan kereta juga boleh disewa di mana-mana saja, pada bila-bila masa dengan hanya memerlukan scan QR Code menggunakan apps WeChat sahaja. Maju, kan?


   Untuk pengetahuan kita semua, rakyat di bandar Beijing ini sama banyak dengan rakyat Malaysia, cuma tak silap rakyat Beijing banyak sikit je, fuh sesak! Setiap kali cuti umum, cuti hujung minggu, mana-mana tempat di pelusuk Beijing ini pasti penuh dengan manusia. Penuh! Dari jauh nampak macam semut. Andai kata ramai pelancong asing datang ke China, rasanya macam tak nampak sangat mereka sebab rakyat China memang ramai!





   Sekarang sudah masuk musim bunga bagi tahun 2017. Yang uniknya, sepanjang bulan Mac, cuaca sungguh sejuk, sampaikan pernah sampai suhu negatif pada waktu malam dan pagi subuh. Sejuk sehingga mencengkam tulang-belulang, seakan rasa tidak mampu untuk bergerak ke bilik air untuk mengambil wudu', aicewah! Pada akhir bulan 3, ada lah dalam sehari dua hujan, terus beberapa hari selepas itu cuaca makin lama makin panas. Alhamdulillah, bunga pun mula berkembang dengan mekarnya. 




   Walau bagaimanapun, bunga-bunga yang berwarna merah, putih, kuning yang mekar itu dipayungi dengan langit yang kadang-kadang indah, kadang-kadang kelabu berjerebu. Beberapa hari yang lepas, saya serta dua orang rakan berkesempatan ke sebuah taman di Beijing yang diberi nama Yuyuantan Park. Taman ini bukanlah secara khususnya taman bunga kerana di sini hanya ada bunga cherry blossom (sakura) sahaja. Disebabkan sekarang bunga cherry blossom mekar mengembang indah di Yuyuantan Park, jadi semua orang mahu ke sana termasuklah kami bertiga. Sebenarnya kami tidak merancang pun untuk ke sana tetapi beberapa hari sebelum ini, semasa saya menaiki kuai che (grab car), pemandu kereta tersebut ada mengatakan sekarang bunga cherry blossom di Yuyuantan Park sudah banyak yang mekar berkembang. Jadi, beliau mencadangkan kami ke sana. Fuh, memang ramai orang, siap ada kaunter tiket yang dibuka untuk tiket tempahan pada hari yang akan datang. Harga tiket masuk untuk dewasa ialah 10 yuan tapi bagi pemegang kad pekerja, pelajar, anak kecil, orang tua akan mendapat potongan sebanyak 5 yuan.


   Untuk sampai ke Yuyuantan Park, kami hanya menaiki subway; turun di stesen Military Museum. Dekat stesen subway ini agak sedikit serabut, ditambah pula dengan orang yang ramai. Disebabkan tak nampak pun papan tanda untuk ke Yuyuantan Park, jadi kami bertanya kepada pekerja subway di situ; pintu keluar untuk ke Yuyuantan Park. Alhamdulillah, keluar saja, terus berjalan ke arah utara. Jalan terus, seberang satu jalan, sampai! 




   Yuyuantan Park hanya ada pokok jenis sakura sahaja. Jadi, minggu ini memang pokok sakura sahaja yang mekar indah, jadi semua orang pakat pi sini. Tak silap saya, di sini juga menjadi tempat tumpuan pelancong yang datang ke Beijing untuk melihat pokok sakura! Walau pun ada ramai pelancong yang datang, ramai lagi rakyat China di taman ini. Fuh! 


   Banyak lagi taman-taman di Beijing yang terdapat berbagai-bagai jenis pokok seperti pokok tulip, pokok mawar dan macam-macam lagi (saya pun tak lah ingat semua jenis pokok bunga). Taman di Beijing memang besar! Ada yang 1km jarak berjalannya. Harga tiket masuk pula murah, memang berbaloi tapi kena pergi ikut musimnya. Andai kata pada waktu itu bunga tidak berkembang lagi, maka terpaksalah tangguh ke tarikh yang lainnya. 




Sunday, 19 February 2017

Cara Daftar Maybank2u



sumber Google


   Sebelum ni aku posted entry tentang menguruskan urusan di Tabung Haji, JPN dan JPJ klik di sini. Semalam ada pasar tani dekat depan UTC, alang-alang kome pun pergi lah ke Tabung Haji. Peh, kome nunggu dari 8:44 pagi sampailah pukul 9:30 pagi. Orang memang ramai dekat Tabung Haji tu ha. Siap je urusan kome dekat situ, terus turun bawah pergi dekat emak.



   Sekarang nak cerita lain, tentang cara-cara sign up Maybank2u. Mudah saja, InshaAllah. Mula-mula, kita kena ada nombor telefon. Ha ini memang pasti ada lah kan? Jadi, pastikan nombor telefon kita yang kita daftar buat akaun Maybank adalah yang kita guna sekarang. Faham? Macam aku, disebabkan aku tukar nombor baru, aku kena ubah semula nombor di akaun Maybank aku. Ha, bagaimana? Caranya ialah pergi ke ATM Maybank, tekan pada pilihan Maybank2u, kemudian tekan pada nombor telefon. Selepas itu, masukkan nombor telefon anda yang anda pakai sekarang. Mudah. Selesai.



   Kemudian, balik rumah buatlah Maybank2u. 


1. Caranya ialah buka laman web http://www.maybank2u.com.my/ (klik)
2. Tekan pada butang Login di atas page tersebut.
3. Kemudian, klik pada butang Register Now.
4. Masukkan maklumat yang dia nak. 


   Siap. Okay, itu sahaja. Banyak kegunaan Maybank2u antaranya ialah boleh beli topup online, nak shopping online pun mudah dan banyak lagilah.



Tuesday, 14 February 2017

Renew IC, Lesen di UTC Kuantan



UTC Kuantan - sumber Google


Assalamualaikum WBT. 


   Okay, nak cerita lah harini pergi UTC Kuantan atas beberapa urusan. Ceh, ayat, macam drama Melayu set-set orang bisnes. Okay, straight to the main story lah, ada beberapa cerita yang aku nak kongsi.


   Biasalah kan, kalau nak buat apa-apa urusan macam pergi bank ke, buat IC ke, renew passport ke, bayar bil ke, apa-apalah urusan mesti pergi awal pagi, kan? Mesti punyalah, kalau tak ramai je orang. Macam kisah aku harini, mula-mula nak ke Tabung Haji di UTC Kuantan (tingkat 2). Masalahnya, aku sampai pukul 12 tengah hari, giler kau orang menunggu sampai di luar ruang pejabat Tabung Haji! Mak aihhh, lama tu nak tunggu. Jadi, tak jadilah aku nak masuk, sebab urusan aku tak adalah terburu-buru sangat. Dulu aku pergi Tabung Haji di UTC Kuantan pukul 8:30 pagi ha. Tak silap aku pejabat tak buka lagi waktu tu, alah, tunggu sekejap je, lepas tu buka dah ha. Bukan aku je yang datang awal, ada juga beberapa orang yang lain turut menunggu sebelum waktu pejabat dibuka. Ha! 



   Kemudian, aku ke tingkat bawah, pergi pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ). Fuh, tekan nombor, ambik nombor, duduk sekejap. Tengok dekat skrin paparan nombor, keluar nombor aku. Tempat duduk nampak macam penuh tapi urusan siap cepat belaka, orang yang tunggu pun ada yang tunggu lesen. Lesen P aku tamat 23/3/2017. Aku pun ke JPJ sebab nak renew, lagipun aku dah dekat Beijing waktu tu. Kemudian, kami berdialog, ceh! 




Pegawai JPJ: Lesen paling awal nak renew 5 hari sebelum. Sekarang tak boleh lagi.

Aku: Ya? Kalau saya tak ada, orang lain boleh tolong renewkan?

Pegawai JPJ: Boleh, bawa lesen dan IC, ataupun bawa lesen dan sekeping gambar passport.


Ha, kecewa aku. Ceh, tak apalah, nanti minta tolong abah renewkan.


   Seterusnya, aku ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Tujuan aku ke situ untuk renew IC. Ambik nombor, tak sempat duduk nombor dah dipanggil. Disebabkan cap jari kanan aku tak dapat diimbas, IC aku siap mungkin sebulan atau dua bulan kemudian. Fuh, sedih! Aku memang sedia maklum, ibu jari kanan aku merekah sampai hilang bunga :( Abah pun renew IC, IC siap hanya dalam sehari saja, tak silap abah boleh ambil IC sebelum pukul 8 malam hari ini. 


   Okay, sekian daripada aku. Alhamdulillah al kulli hal.